Medeltidens riddare

Medeltidens riddare

Skinande rustningar och slipade svärd, vackra hästar och vackra damer – vardag för en riddare under medeltiden om myterna stämmer. Riktigt så glamouröst var det nog inte i verkligheten. Med en karriär som normalt startade vi sju års ålder tog det tid att nå riddarstatus och vägen dit var allt annat än en rak.

Knight in shining Medieval Armour holding a sword, 3d digitally rendered illustration

Karriären tar fart

Resan till att bli riddare började oftast med att redan som sjuåring bli skickad till ett hov som kunde lära ut ridderlighet och vapenkonster. Lyckades man prestera bra kunde man redan som 14-åring bli väpnare till en riddare och på det sättet praktisera vad livet som riddare innebar. Vid 20 års ålder kunde man sedan bli dubbad till riddare av självaste kungen efter det att man avlagt riddareden.

Vad är en riddare

Med risk för att avromantisera ordet så härstammar ”riddare” från ordet eques vilket är benämningen på en soldat i kavalleriet i den romerska armén. Ordet blev sedan en beskrivning på en medlem av riddarståndet som bara hade en samhällsklass som stod högre och det var senaten. Detta innebar den näst högsta samhällsstatusen och med det en hel del privilegier så som skattefrihet, ersättning för att tjäna kungen och fördelar förknippade med ägande av mark, gods och gårdar. Dock fanns begränsningar för att riddaren inte skulle uppnå för hög status därför upprättades Alsnö stadga som bland annat fastställde hur många män som fick rida tillsammans. Detta för att inte hota kungens makt som vid den här tiden var relativt svag.

Livet som riddare

En riddare skulle av övriga samhället tilltalas med titeln herr. Än mer unikt för tiden var att riddarens fru skulle tilltalas med fru, vilket var den enda kvinna förutom kungahusets kvinnor som kunde tilltalas med titel. Riddarens roll kom med att stigbygeln uppfanns och i och med det kunde en man i tung rustning bestiga en häst vilket tidigare varit mycket svårt. Riddarnas roll försvann i samband med att en bepansrad ryttare inte längre var så effektiv mot nya vapen. Nya stridsstrategier utvecklades där exempelvis bågskyttar på långa avstånd kunde besegra riddarna och den militära status som riddaren haft försvann, i alla fall när det gäller samhällsrollen. Den fantastiska riddaren är dock förevigad i alla våra sagor, historier, spel och till och med som fototapet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *