Tandvärk på medeltiden

De flesta människor råkar ut för tandvärk någon gång under livet, och alla kan intyga att det verkligen inte är en rolig upplevelse. Samtidigt är det bättre att drabbas idag än under medeltiden eftersom det både finns bra tandvårdsprodukter och modern tandläkarteknologi som kan avhjälpa värken snabbt och effektivt.

Om du har drabbats av tandvärk eller vill undvika framtida problem finns det många lösningar. Den akuta värken avhjälps enklast med smärtstillande medicin, men du kan också prova att skölja munnen med saltvatten, lägga kalla kompresser eller dricka pepparmyntste. Satsa också på bra tandkräm och tandvårdsprodukter för att slippa drabbas igen.

Den värsta smärtan

Förr i tiden spelade det ingen roll om du var rik eller fattig när tandvärken kom. Visst, kungar och adeln hade tillgång till skickligare läkare, men regelrätt tandvård fanns inte. Gustav Vasa led till exempel av extrem tandvärk i många år, vilket senare bekräftats av arkeologer som kunnat studera hans skelett och se hur illa det verkligen var. Över huvud taget var medicin under medeltiden baserad på alla möjliga, märkliga trosföreställningar. Man trodde till exempel att tandvärk kunde bero på förbannelser eller mask som borrade hål i tänderna. Behövde man dra ut en tand kunde man göra det hos barberaren, men helt utan bedövning.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *