Tandvård under medeltiden

Medeltiden får oss ofta att tänka på romantiska historier om modiga riddare och sköna jungfrur. Men hur stod det egentligen till med deras tänder? Var högadelns och kungligheternas leenden verkligen attraktiva eller var det mer en ”Monty Python”-upplevelse? Existerade tandvård under medeltiden och i så fall, hur såg den ut?

Tandvård under medeltiden

Det var endast de rika som hade tillgång till så kallade tandläkare under medeltiden i Europa. Det fanns inga tandläkarmottagningar utan tandläkarna utförde behandlingar i patientens hem. För de fattiga fanns det amatörtandläkare som behandlade sina patienter på allmän plats som exempelvis ett torg. De erbjöd ofta att även klippa håret på sina kunder. De dåtida tandläkarna använde guld samt bly för att göra fyllningar i tänderna under 1300-talet, åtminstone i Italien. En fransk kirurg, Pierre Fauchard, beskrev i ett flertal böcker under 1600-talet munnens anatomi, olika behandlingar samt symptom och anses numera vara fadern till vår moderna tandvård.

Bättre tänder

Enligt den tyska professorn, Wolfgang Arnold, hade människor under medeltiden bättre tänder än vad vi har idag. Han studerade tänder från människor som begravts mellan 400-talet samt 800-talet och fann inga tecken på karies. Hans slutsats var att mat med tuggmotstånd samt avsaknaden av socker var orsaken till detta. Oavsett hur bra vi sköter våra tänder drabbas vi, då som nu, av missfärgade tänder. Tänderna gulnar med åldern samt missfärgas av te, kaffe, vin och cigaretter. Att ha vita vackra tänder är viktigt för många och stärker självkänslan. Södertandläkarna i Stockholm erbjuder effektiv tandblekning till bra pris som utförs av professionella och erfarna tandhygienister och tandläkare. Att göra en tandblekning hos Södertandläkarna är ett bra och tryggt val. Innan tandblekningen påbörjas undersöker en duktig tandhygienist din emalj så att du får bästa blekning och resultat. Tandblekningen kan behöva upprepas beroende på hur vita eller gula dina tänder är men en professionellt utförd tandblekning kommer att hålla i många år.

Hokus pokus och mirakelkurer

Under medeltiden kunde vem som helt vara en ”tandläkare” och behandlingen bestod ofta av mirakelkurer baserade på vidskepelse och hokus pokus. Behandlingen var långt ifrån smärtfri eftersom det inte fanns någon effektiv bedövning. Många smeder ägnade sig åt att dra ut tänder men deras kraftiga verktyg samt starka händer skadade ofta käkben samt friska tänder vid dessa tandutdragningar. Även barberare skaffade diverse instrument för att dra ut tänder men passade också på att sälja dunderkurer samt mirakelpiller för dyra pengar.

Påverkade dåliga tänder medeltidens regenter?

Det är kanske inte helt osannolikt att dåliga tänder och tandvärk kunde ha påverkat de medeltida kungligheterna. Ett bra exempel är Gustav Vasa som var känd för att ha dåliga tänder samt ett häftigt humör. Kung Gustav Vasa innehade den svenska tronen från 1523 till 1560 samtidigt som de rikas mat började smaksättas med socker. Kanske var socker i kosten anledningen till kungens dåliga tänder, vem vet? Det är inte helt osannolikt att Gustav Vasa hade regerat annorlunda om han haft tillgång till dagens moderna tandläkare och fått effektiv behandling för sin tandvärk.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *