Medeltida artefakter

Man brukar räkna med att medeltiden pågick under ungefär tusen år i Europa. Från ca 500 efter Kristus till 1500. Här uppe i norr började den dock senare. Medeltiden här startar i samband med vikingatidens slut men fortgår lika länge som på resten av kontinenten.

Då medeltiden pågick så pass länge finns det givetvis gott om olika artefakter kvar från dess, både stora och små. En del saker som medeltida kläder finns det av naturliga orsaker inte så mycket kvar av. Men då det här var en period där smidet och stenbyggandet var populärt har vi många andra saker och arkitektur bevarad. Faktum är att det finns så gott om saker att den som är historieintresserad kan köpa saker att ha hemma. Det är vanligt att framförallt rustningar och vapen säljs på pantbanken eller på andra auktioner. De finaste sakerna kanske du måste gå till ett museum för att se, men det går bra att bygga ett samlarintresse med medeltida föremål. En bra sak med det är att de dessutom tenderar till att vara värdebeständiga tack vare sin ålder. Så om du behöver pengar senare är det lätt att gå tillbaka till pantbanken med din rustning eller hillebard och sälja den igen.

Medeltidsmuseer

Det bästa sättet för en vanlig människa att se många saker från medeltiden är att gå på museum. Ett av de bättre finns faktiskt i Stockholm. På Medeltidsmuseet kan du följa hur staden utvecklades under femhundra år. Du kan se en del av dess gamla stadsmur och få veta mer om hur livet tedde sig för medborgarna under Hansans och pestens tid. Om du är mer intresserad av storpolitik och kungligheter har du dessutom Livrustkammaren ett stenkast bort. Där kan du få ditt lystmäte av medeltida vapen och rustningar.

Ett internationellt museum du inte får missa är museet i Bayeux i Frankrike. Här hittar du bland mycket annat den berömda tapet som skildrar Vilhelm Erövrarens anfall mot England, vilket också kan sägas vara medeltidens början. Staden Bayeux har också gott om medeltida arkitektur att beskåda när du ändå är där.

Besök slott

Ett annat bra sätt att uppleva medeltiden på är att besöka slott från perioden. Många sådana är väldigt välbevarade där det också finns utställningar med saker, samt ofta hela rum bevarade som är inredda som de gjordes för tusen år sen. Ett av de finaste medeltida slotten som finns bevarade är Windsor Castle. Det är dessutom världens största fortfarande bebodda slott. Detta då det är ett av det brittiska kungahusets officiella residens. Ett annat väldigt bra resmål, kanske i samband med att du besöker Bayeux, är Mont St Michel i Frankrike. Det är i smal mening inget slott, utan ett kloster. Men det är ändå ett otroligt fint exempel på medeltida arkitektur. Den som besöker klostret kommer förundras över att det gick att bygga så vackert och komplext redan på 700-talet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *