Medeltidens kläder

Hur klädde sig folk på medeltiden? Om du bodde på landet var det vanligen enkla kläder som användes. Kvinnorna arbetade oftast i en särk av grovt linne och om det var kallt kunde hon ta på sig en ylleklänning över. Männen använde yllebyxor och linneskjorta. Barnen hade oftast enkla koltar av linne eller ylle. Gifta kvinnor bar ett dok över huvudet. Kläderna tillverkade de själva och för att färga dem i olika färger använde de löv, växter och rötter. Till finkläderna köpte de importerade tyger när de var i stan.

Att sy och bära medeltidskläder

Vill du möta medeltiden i tidsenliga kläder? Att de flesta syr sina medeltidskläder själva beror på att det är ganska svårt att hitta färdiga. Det är dessutom inte lätt att skapa historiska kläder som är exakt tidsenliga. Det är svårt att få tag i tyger i identiska material och som är växtfärgade som de var på medeltiden. Dessutom är det mycket ovant för oss att använda kläder som sitter åt på andra ställen och har andra modeller än de vi är vana vid. För att bära upp kläderna som damerna och herrarna använde på medeltiden krävs den hållning som de bar upp kläderna med.

Mode med vida ärmar

Även under medeltiden ändrades modet emellanåt. Det som gällde för kvinnor under sen medeltid, ungefär år 1300 var en snäv lång underklänning med långa ärmar och över den en överklänning som kallades surcot. Den kunde vara lite kortare än underklänningen och ärmarna kunde vara mycket vida med öppning ända ner till midjan. Prästerna kallade dessa ärmhål för ”helveteshål”. Som ytterplagg användes en mantel både av kvinnor och män. De bättre ställda ur adeln använde sig ofta även till vardags av material som siden, sammet och brokad medans bönderna använde linne och ylle där de gjort både tyget och plagget själva.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *