Medeltidens möbler

Precis som våra kläder, vår mat och våra hus har förändrats från medeltiden fram till idag, har också de möbler som funnits i våra hem förändrats. Många av de möbler som vi idag ser som självklara existerade inte ens på medeltiden, till exempel bäddsoffan. Idag kan man enkelt köpa en bäddsoffa på exempelvis Furniturebox.se, så att man kan erbjuda sina gäster en bekväm sovplats om de skulle övernatta, men denna praktiska möbel med två funktioner fick alltså medeltidens människor klara sig utan.

En annan stor skillnad mellan medeltidens möbler och dagens möbler, förutom att vissa av våra moderna möbler alltså inte existerade då överhuvudtaget, var att majoriteten av alla möbler på medeltiden var väggfasta, och således byggdes på plats i hemmen. Möblerna var enkelt konstruerade, utan utförliga dekorationer – i alla fall inte de lägre samhällsklassernas möbler. Den kanske viktigaste möbeln i hemmet, som också var en av de enda fristående möblerna, var kistan, som både var en symbol för ägande och faktisk förvaringsplats för de viktigaste ägodelarna.

Under den sena medeltiden, på 1400-talet, började möbelsnickarna åter att använda tekniker och metoder som inte använts i Europa sedan antiken. Det medförde att möblerna fick större variation utseendemässigt, och att man började använda vackert dekorerade möbeltyger när man skapade de allt oftare fristående möblerna. Kistan försvann från de rikare hemmen i samhället, till förmån för skåpet, som var den nya tidens förvaringsmöbel. Ännu fanns det med andra ord stora skillnader mellan de medeltida möblerna och de moderna, men skillnaden blev allt mindre.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *