Medeltidens mat

Att tala om ”medeltidens mat” generellt är egentligen missvisande, då det under denna period skilde stort mellan de olika samhällsklasserna. Faktum är att det fanns lagar som bestämde i hur hög grad varje klass fick visa sin status, i form av kläder och, självklart, i form av mat. Det fanns också medicinska anledningar bakom att den högre samhällsklassens och den lägre samhällsklassens mat skilde sig åt – man ansåg att de som utförde grovt arbete också behövde grov mat. Det man dock kan säga generellt om medeltidens mat är att bröd var ett mycket vanligt livsmedel oavsett vilken samhällsklass man tillhörde, liksom att man åt mycket spannmål, till exempel i form av gröt, välling och pasta. I hela Europa åt man fläsk och kyckling, och här i norr var sill och torsk vanligt förekommande på borden. De vanligaste typerna av rätter var soppor, grytor och olika former av stuvningar, och för detta använde man ofta mandelmjölk, vin och vinäger, liksom honung om man hade råd. Att man framförallt lagade mat i en enda gryta var inte konstigt om man betänker att det både sparade på ved och såg till att man inte gick miste om något näringsrikt spad.Banquet_de_Charles_V_le_Sage

Matlagning på medeltiden skedde i huvudsak över öppen eld. Visserligen fanns ugnar, med endast i bagerier eller större hushåll. Ofta kunde ett samhälle äga en ugn gemensamt, där de bakade sitt bröd. Två andra stora skillnader mellan medeltida mat och modern mat, förutom tillagningssättet, var dess smakkombinationer och dess fetthalt. På medeltiden var det till exempel mycket vanligt att man blandade sött och salt i en enda maträtt, till exempel fisk och kött tillsammans med olika frukter. Uppfattningen att de två smakerna bör hållas separat uppstod inte förrän i Frankrike på sent 1600-tal. Vad gäller den feta maten åt de som hade råd betydligt fetare kost än vi gör idag. Dels berodde det på att man behövde fettet för att klara av hårt arbete och kyliga bostäder, dels berodde det på att dåtidens skönhetsideal var att ha lite hull – det visade att man hade råd att äta gott.

Att läsa om medeltidens mat kan ge en ny uppskattning för den variationsrika kost vi har tillgång till idag. Om du känner dig inspirerad att prova något nytt, för att fira att du lever på 2000-talet, ska du gå in på Matklubben.nu. Där finns tusentals moderna recept, och du hittar garanterat något som du aldrig har provat förut.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *