Games of Thrones lånar från den europeiska medeltiden

Den otroligt populära bokserien Game of Thrones som filmatiserats i vad som utnämnts till den största TV-serien i historien utspelar sig inom genren fantasy. Det innebär att det finns många inslag som inte på något sätt har med verkliga förhållanden att göra. Drakar, snö-zombies och ond blodsmagi är uppenbara exempel på detta. Mycket av det fantastiska är dock så väl integrerat i berättelsen i böckerna att det känns trovärdigt inom sina egna ramar. Därmed inte sagt att det inte finns mycket i serien som är grundat på vad vad vi vet om vår egen historia. Inte minst är europeisk medeltid en viktig inspirationskälla för författaren George RR Martin som fortfarande skriver på de avslutande delarna. I det här inlägget ska vi gå igenom några företeelser i boken som bygger på just detta. Närmare bestämt krigföring och styrelseskick på kontinenten Westeros där den större delen av berättelsen i Game of Thrones utspelar sig.

Ett feodalt styre

Feodalism är ett styrelseskick som ofta handlar om att ett kungadöme delats in mindre landområden som sedan styrs av mäktiga vaseller och släkter där titlar går i arv. Många rättigheter i ett sådant system tillfaller endast dem som är födda eller ingifta i en särskild familj. Hela intrigen i Game of Thrones kan sägas bygga på att gamla familjer med mycket makt strider inbördes om herraväldet i Westeros. Det handlar dock inte om en karbonkopia på verkliga historiska skeenden utan författaren har blandat in mycket som han själv kommit på för att göra det hela ännu mer intressant och dramatiskt. många av seriens populära figurer lånar också personlighetsdrag och öde av verkliga historiska personer. Ett exempel på det är den unge och brutale kung Joffrey som sägs bygga på engelske kung Rikard II och Edvard av Westminster, som blev prins av Wales. Daenerys Targaryen, drakryttarinnan, som är en av seriens huvudpersoner sägs likna den ogifta men kraftfulla drottning Elisabet I av England. Elisabet var känd för straffa svek mycket hårt och det är även något som kännetecknar Daenerys.

Riddare och medeltida krigföring

Riddarväsendet spelade en viktig roll i Europa under medeltiden. Riddarna var särskilt privilegierade krigare som utbildats i krigets konst och som hade dyrbar utrustning och de bästa hästarna som fanns att uppbringa. De hade en viktig roll i många slag och kunde även ägna sig åt våldsamma förströelser som tornerspel. Allt detta finns med i Game of Thrones där flera av de viktigaste karaktärerna är dubbade till riddare och där andra drömmer om att en gång kanske bli det, snarare än om att planera för ett konventionellt liv i en skön familjesäng. I både böckerna och verkligheten finns en koppling mellan riddarväsendet och de mest inflytelserika familjerna. Det var svårt, för att inte säga omöjligt, att som fattig bli en upphöjd riddare. I böckernas och TV-seriens stridssekvenser kan man känna igen taktiker som var viktiga på verklighetens slagfält. Sköldmurar, pikar och kavallerichocker är exempel på det. Men vi ser även intressanta exempel på hur fantasifulla vapen som drakeld blandas in i slagen på ett sätt som faktiskt känns trovärdigt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *