Hygien under medeltiden

Idag har i princip alla i Sverige tillgång till både dusch, bad och tvål. Vi har även parfymer och andra hudvårdsprodukter som skall få oss att både vara och känna oss fräscha. Ofta när man tänker på hur det var förr i tiden får man upp en bild av att människor var smutsiga och luktade illa. De saknade tillgång till dusch och kunde inte gå till affären för att köpa hygienprodukter på samma sätt vi kan idag. Frågan är om det faktiskt var så, eller om det är någon konstig föreställning vi skapat i våra huvuden. Har vi en rättvis bild av hur den medeltida människan tog hand om sin hygien, eller har vi hittat på lögner som vi tycker är sanna?

Människan har alltid velat vara fräsch

Det kan vara svårt att veta precis hur livet såg ut för många århundraden sedan. Men, utgrävningar ger ny kunskap och flera arkeologer har hittat fynd som tyder på att man hade olika sätt att rengöra sig på. Trots att man inte kunde duscha varje dag såg man till att ta sig bad och tvätta sig när man hade möjlighet. Man tvättade sig bland annat i badtunnor eller badstugor, eftersom man inte hade något badrum hemma. Under medeltiden var renlighet något man såg som nödvändigt och som en av de viktigaste sakerna i en människas liv förutom jakt, dryck och vila. Många större städer hade till och med offentliga badhus dit man fick gå och tvätta sig. Den vanliga människan besökte ofta kyrkan under medeltiden, och traditionen löd att man måste tvätta sig innan man gick in i en kyrkobyggnad. Med tanke på hur ofta människorna besökte en kyrka blev det också rätt ofta de tvättade sig.

Är det bättre nu än det var då?

Visserligen är hygienen betydligt mycket lättare att sköta nu än den var under medeltiden. Något många forskare funderat på är dock om vi idag har för god hygien. Alltså helt enkelt om vi har så god hygien att vi förstört kroppens motståndskrafter mot bakterier. Under medeltiden hade människorna med största sannolikhet ett ännu bättre immunförsvar än vi har idag mycket på grund av att de också utsattes för mer bakterier. Något som däremot var bristfälligt under medeltiden var tandvården. De hade inga läkare att gå till utan fick själva lösa problem med värkande tänker. När man ser till tandhälsan har vi som lever idag en stor fördel. Vi kan enkelt ringa en tandläkare Stockholm när vi har tandvärk, medan de under medeltiden fick se till att dra ut tänderna själva.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *