Medeltiden på film

Medeltiden är en historisk era som karaktäriseras av alltifrån mörker till krig och egensinniga furstar. Samtidigt är det en historisk tid full av upptäckter och mänsklig aktivitet som legat till grund för många fantasifulla manus och grandiosa hollywoodproduktioner. Prinsar, prinsessor, kungar, drottningar, filosofer, teologer, munkar, riddare och häxor passerar revy i en strid ström av filmtitlar där drama, action, fantasy och romantik samsas om utrymmet. Den som söker statistroller, skådespelaruppdrag eller som vill skriva filmmanus kan använda sig av olika sökmotorer för att hitta antingen inspiration eller en ledig tjänst. Andra som söker lediga jobb i Stockholm inom ekonomi, teknik, marknadsföring och försäljning kan vända sig till Bravura för att få hjälp med nya jobbmöjligheter.

Korståg

Ett populärt tema bland medeltidsfilmerna är korstågen och korstågstiden. I Kingdom of Heaven från 2005 spelar Orlando Bloom rollen som smeden Balian som på 1100-talet dras in i ett ödesbestämt och mäktigt äventyr där han slutligen strider sida vid sida med sin far korstågsriddaren Godfrey of Ibelin i den heliga staden Jerusalem. Godfrey spelas av veteranen Liam Neeson om ger filmen den pondus som genren kräver. När Godfrey hittar Balian har han förlorat sin familj och är nära att förlora sin religiösa tro. Han hittar dock tillbaka till meningen med livet och finner kärleken på samma gång.

Legender

Bland alla munkar och helgonlegender från medeltiden finns också legenden om Robin Hood. Om han verkligen har funnits på riktigt är dock oklart. Många tror att legenden är ett pussel av ett flertal historiska personer som blev fredlösa under den här tidsperioden i engelska York och Sussex. Historien om den laglöse kämpen och bågskytten lämpade sig väl för Hollywood och det har gjorts otaliga filmatiseringar. En av de bästa tolkningarna hittar man i Robin Hood från 2010 med Russell Crowe i huvudrollen som legendaren och frihetssymbolen som har överlevt ända in i den moderna mytologin. Handlingen utspelar sig i 1200-talets England, där hjälten tillsammans med sitt muntra gäng av andra laglösa sätter sig upp mot lagen i syfte att utjämna skillnaderna mellan fattiga och rika. Jakten på den historiska Robin Hood är dock något som har sysselsatt flertalet historiker, däribland vår egen Dick Harrison.

Riddare

Riddare och olika sorters riddarordnar var en vanlig syn i det medeltida samhället där framför allt adeln tjänstgjorde hos monarkerna, gärna till häst med rustning och lans. Filmen King Arthur från 2004 är ett ypperligt exempel på en riddarlegend som har blivit mycket populär på film. Det har gjorts otaliga filmer om kung Arthur och riddarna kring det runda bordet. Om legenden är historiskt korrekt sysselsätter en hel del historiker. I denna version spelas den legendariske kungen av Clive Owen och Keira Knightley porträtterar den sköna lady Guinevere.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *