Lev ut dina medeltidsdrömmar

Tillhör du en av dem som tycker att medeltid och historia är fascinerande? Att tidstypisk klädsel och leverne är väldigt intressant och att du kanske känner att du är född i fel århundrade? I så fall kanske lajv och reenactment kan vara någonting för dig.

Föreningar och sällskap

Reenacting är historiskt återskapande av kläder, händelser, leverne, mat och gemenskap. Detta kan upplevas i bland annat Fotevikens Museum en liten bit utanför Malmö där du kan gå omkring och titta på en medeltida by med folk som äter, sover, bedriver hantverk eller tar hand om grödor och örter. När anläggningen är stängd för besökare lever byn upp och medeltiden tar vid utan moderna moment som turister.

För att återskapa en svunnen tid finns det olika föreningar och sällskap du kan gå med i och medverka på deras träffar och event. Det kan handla om att leva viking en helg i en skogsdunge, närvara vid medeltidsevent och marknader för att träffa likasinnade och ha trevligt eller att åka iväg på levande rollspel med skrivna karaktärer och en historia att följa.

Allvar i leken

Inlajv som det heter, under ett lajv eller pågående event, så kan det hända att karaktärer dör och det kan förekomma begravningar eller ceremonier som ska gestalta begravningsritualer. Detta kan få deltagare att börja fundera på döden i verkliga livet och kanske få idéer om hur de vill den egna begravningen ska vara.

Begravningsbyrån Lavendla kan hjälpa dig om det skulle visa sig att du halshugger någon med blankvapen istället för boffersvärd. Skämt åsido, det var inte bara på medeltiden som ond bråd död kunde drabba folk, det är det enda vi verkligen vet om livet, att vi alla en dag ska dö. När den dagen kommer finns det kompetenta begravningsbyråer som hjälper till att göra den sista resan värdig och vacker så de anhöriga kan ta farväl under civiliserade former. Du som lajvare eller medeltidsentusiast kanske vill ha en minnesvärd fest efter din bortgång, att det spelas gregoriansk kyrkomusik med körsång eller att begravningskaffet istället är helstekt gris och mjöd så att de sörjande kan umgås och tänka på dig en sista gång.

En livsstil

För många entusiaster är lajv något som liknar en livsstil. Vardag, semestrar, lediga dagar och andra tillfällen, allt planeras efter kalendern och alla inbokade lajv som ska deltagas i. Kvällarna spenderas med att tillverka och hantverka utrustning, kläder, vapen och liknande, och karaktärer filas på till oändlighet. Det finns dessutom lajv för alla smaker och typer, vare sig du är intresserad av vikingatid, medeltid, andra världskriget, framtid eller postapokalyptiska lajv.

Expressen har på ett humoristiskt sätt sammanställt 6 känslor som bara en riktig lajvare kan förstå och relatera till, vare sig det rör sig om fantasylajv, vikingalajv eller reenactmentevents.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *